KONTROLA

Normalno je sresti je u javnom prevozu, ali kad je u pitanju vožnja kroz partnerski odnos u oflajn ili onlajn prostranstvima – kontrola je karta koja te vodi u pogrešnom smeru. Nije bitno da li je u pitanju odnos na duge ili kratke staze, svako ima pravo da bira svoje odredište i saputnike s kojima će deliti put. Kad neko povisi glas, otima volan i prebrzo dodaje gas – to te zapravo može kočiti, ali i podstaći da ozbiljno razgovaraš sa šoferom ili presedneš na drugi bus.

KAKO IZGLEDA KONTROLA U VEZAMA U SVAKODNEVNICI?

Partner/-ka se bavi time šta radiš i kada, kako se oblačiš, sa kime se družiš, šta čitaš, šta kupuješ, kada i gde se krećeš, prati te, pretura po tvojoj torbi, vrši pritisak da biraš između njega/nje i porodice ili prijatelja i prijateljica…
Ponekad je kontrola vrlo očigledna, ali ponekad nije lako razaznati šta su kontrola i ljubomora, a šta ljubav i briga jer često, posebno na početku veze, deluju vrlo slično. Obrati pažnju na primere ispod…

Moraš biti dostupna svakog trenutka…

…otpratiti nekog sa društvenih mreža…

…ili menjati profilnu?

Da, to je online kontrola i vrsta digitalnog nasilja u vezi.

LOZINKA ZA PROPAST

Kontrola kao forma digitalnog nasilja u partnerskim vezama vrlo je rasprostranjena. Najbolji primer za to jeste ZAHTEV DA SE DA LOZINKA ILI DA SE LOZINKE  MEĐUSOBNO RAZMENE za naloge koje imamo na internetu. To može delovati kao čin poverenja („Šta imam da krijem od osobe koju volim?“), ali je važno da znamo da je naša privatnost samo naša i da je u svakoj vezi potrebno da imamo prostor koji je samo naš. Sklapanje prijateljstava, četovanje sa drugaricama i drugarima, praćenje omiljene Instagram zvezde su stvari koje smemo i treba da zadržimo za sebe.

Odluka da ne delimo svoju lozinku sa partnerom ili partnerkom nije čin nepoverenja – to je čin čuvanja svoje privatnosti. Poverenje se najbolje gradi upravo onda kada svaka osoba ima svoj lični prostor i vreme. Uostalom, ne želimo baš da svaka osoba ima uvid u komunikaciju sa najboljom drugaricom – time umanjujemo i njenu privatnost, zar ne?

Najčešći primeri kontrole naizgled deluju bezopasno, ali ukoliko se ponavljaju i postaju deo veze, ona postaje TOKSIČNA. A toksične veze su – bezveze.