PODRŠKA POSTOJI

U slučaju da doživiš ili primetiš nasilje u digitalnom ili nekom drugom obliku, uvek imaš kome da se obratiš za pomoć. Jer virtuelno nasilje ima stvarne posledice.

Ukoliko imaš iskustvo nekog vida digitalnog nasilja ili samo imaš potrebu da sa nekim popričaš iako nisi sigurna da je to nasilje, znaj da podrška postoji!

 

Onlajn prijava

nepoželjnog sadržaja na internetu

 

Nacionalni kontakt

Centar za bezbednost dece na internetu:

19833

 

Prijava na email:

vtk@beograd.vtk.jt.rs
Prijava digitalnog nasilja Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.
U email prijavi obavezno navedite što više informacija o slučaju, uz eventualne priloge i dokaze (npr. screenshot prepiski) i ostavite svoje kontakt podatke (ime i prezime, broj telefona, email adresa)

 

SOS broj: 0800-100-007

Emotivna podrška ženama koje su doživele nasilje Autonomnog ženskog centra, svakog radnog dana od 10h do 20h (poziv je besplatan iz svih mreža)

Ne zaboravi da i u tvojoj okolini ima (odraslih) osoba kojima možeš verovati – mama, tata, nastavnica/nastavnik, neko od rodbine… Pronađi svoju osobu od poverenja i poveri joj se – digitalno nasilje može biti strašno, ali postaje manje strašno kada nekome pokloniš poverenje i prihvatiš pomoć!

Digitalno nasilje ima svoje specifičnosti jer se odvija putem tehnologije, ali predstavlja deo niza nasilja kojem su posebno izložene žene i devojke. Nasilje u onlajn prostoru uvek je povezano sa nasiljem u fizičkom okruženju. Ono može početi u onlajn prostoru, pa preći u realan svet, ili može biti nastavak nasilja koje je započeto u realnom svetu.

 

Važno je da uvidimo da POSLEDICE digitalnog nasilja mogu da budu jednako opasne kao i da se nasilje desilo u nekom drugom obliku. Posledice mogu biti brojne – od osećaja straha, uznemirenosti, odsustva koncentracije, do nesanice, depresije, izolacije, pa čak i samoubistva.