SILEDŽIJA I PROGONITELJ

Kad te neko tera da se spotakneš i padneš u blato – takvo prljavo ponašanje se zove bullying, a osoba koja voli da prlja tuđi ugled je pravi pravcati bully (siledžija). Kad te nešto stalno prati u stopu, a nije tvoja senka – u pitanju je VEROVATNO stalker (progonitelj).
Saznajmo jednom za svagda: ko je sajber siledžija, a ko sajber progonitelj?

SAJBER SILEDŽIJA

Upotrebom tehnologije pokušava da uznemirava, ponižava ili vređa drugu osobu, uporno šalje zlonamerne poruke i širi tračeve kako bi je osramotio ili ponizio.

Najčešća meta su im vršnjakinje i vršnjaci iz okoline. Zato se često smatra oblikom VRŠNJAČKOG NASILJA.

Sajber siledžije najčešće počnu tako da se ponašaju u toku srednje škole.

Sajber siledžije najčešće to ponašanje pokazuju javno, na društvenim mrežama i aplikacijama za četovanje. Hrane se smehom i pozitivnim reakcijama okoline, to im daje vetar u leđa.

Namera im je da isključe određenu osobu iz društva.

SAJBER PROGONITELJ

Upotrebom tehnologije prati, špijunira, uznemirava ili zloupotrebljava podatke druge osobe u određenom vremenskom periodu kako bi je zastrašio ili ucenjivao.

Najčešća meta su im devojke u koje su navodno „slepo zaljubljeni“, bilo da su u vezi sa njom ili da nisu, a posebno ukoliko su nedavno raskinuli. Zato se često smatra „PRODUŽENIM“ OBLIKOM NASILJA U PARTNERSKOM ODNOSU.

Sajber progonitelji najčešće počnu tako da se ponašaju u tinejdžerskom dobu, ali nasilje postaje opasnije nakon perioda srednje škole.

Sajber progonitelji najčešće to ponašanje iskazuju daleko od očiju javnosti. Hrane se strahom žrtve i njenim kontrolisanjem.

Namera im je da osoba koju proganjaju bude u potpunosti pod njihovom kontrolom i usmerena na njih.

Žrtve sajber siledžijstva i sajber proganjanja najčešće su devojčice i devojke, a oni sami najčešće su dečaci i momci, što znači da i ove forme nasilja spadaju u RODNO ZASNOVANO DIGITALNO NASILJE.

POSLEDICE PO ŽRTVE SAJBER SILEDŽIJE I SAJBER PROGONITELJA MOGU BITI VRLO OZBILJNE!

Najteža posledica po žrtvu sajber siledžije: SAMOUBISTVO.

Najteža posledica po žrtvu sajber progonitelja: UBISTVO.

SAJBER SILEDŽIJSTVO I SAJBER PROGANJANJE SU KRIVIČNA DELA!

Sva dela siledžijstva, pa i sajber siledžijstva, poput uvreda i pretnji, predstavljaju krivična dela za koja prete novčane ili zatvorske
kazne. OVO VAŽI ČAK I KADA SU UČINIOCI MALOLETNI, A SMATRA SE POSEBNO TEŠKIM DELOM AKO JE ŽRTVA MALOLETNA.

Proganjanje, uključujući i sajber proganjanje, je krivično delo za koje preti novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine. OVO VAŽI ČAK I KADA SU UČINIOCI MALOLETNI, A SMATRA SE POSEBNO TEŠKIM DELOM AKO JE ŽRTVA MALOLETNA.

I jedan i drugi tip nasilnika postojali su mnogo pre interneta, ali danas im je tehnologija olakšala da svoje nasilno ponašanje dodatno „unaprede“ kako bi što više zastrašivali i podsmehivali se svojim žrtvama.