Na ulicama Kruševca i Niša podrška ‘Zaštićenoj’

Na ulicama Kruševca i Niša podrška ‘Zaštićenoj’

Aktivistkinje Alternativnog Centra za devojke iz Kruševca i Udruženja Romkinja Osvit iz Niša izašle su na ulicu u znak podrške kampanji ‘Zaštićena’.

 

Ulične akcije imale su za cilj podizanje svesti javnosti o problemu seksualnog uznemiravanja.

 

Alternativni centar za devojke je uz podršku aktivistkinja Udruženja žena Peščanik i učenica srednjih škola u Kruševcu delio promotivne materijale iz kampanje Zaštićena u želji da skrenu pažnju svojih sugrađanki i sugrađana na rasprostranjenost seksualnog uznemiravanja.

 

 

N a Trgu mladih danas je Alternativni centart za devojke iz Kruševca realizovao uličnu akciju koja je za cilj imala podizanje svesti javnosti o problemu seksualnog uznemiravanja.

N a Trgu mladih danas je Alternativni centart za devojke iz Kruševca realizovao uličnu akciju koja je za cilj imala podizanje svesti javnosti o problemu seksualnog uznemiravanja.

Gepostet von Televizija PLUS Krusevac am Mittwoch, 17. Oktober 2018

 

Udruženje Romkinja Osvit je sličnu akciju organizovao sa učenicama i učenicima iz Pravno-poslovne i Škole mode i lepote, kao i sa studentkinjama i studentima Filozofskog i Pravnog fakulteta, koji su inače prošli radionice koje je organizovao Osvit. One su ukazale prolaznicama i prolaznicima na to kakva je statistika u vezi sa seksualnim uznemiravanjem mladih, i to performansom u parku preko puta suda.

 

Osim toga, delile su flajere na kojima je opisano koje su sve vrste nasilja, kao i koji sve različiti “prestupnici” na internetu postoje – internet pedofila, sajber progonitelja, maskulinista, trola, doksera…

 

Gotovo 80% mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja.

 

To su izvodi iz istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) – „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja“ koje daje uvid u to koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju.

 

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, je zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

 

Mi se zahvaljujemo drugaricama iz Alternativnog Centra za Devojke i Udruženja Romkinja Osvit na inicijativi i širenju važne poruke!

 

 


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…