Mogu da neću grafiti u školama širom Srbije

Mogu da neću grafiti u školama širom Srbije

Ako vidite grafit „Mogu da neću“ na zidovima škole u vašem mestu znajte da on nosi snažnu poruku: Mogu da neću! – da pristanem na nasilje i Mogu da neću! – da budem nasilan.
Prvi grafit crtala je ekipa iz Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu, a nakon toga grafite su crtale učenici i učenici i u Zrenjaninu, Kikindi, Kruševcu.

Devojčice i dečaci koji su učestvovali u iscrtavanju prethodno su pohađali radionice u okviru projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“ Autonomnog ženskog centra i učili o kvalitetnim partnerskim odnosima, poštovanju, podršci, ali i o ljubomori i načinima na koje se nasilje ispoljava. Nakon toga, zajedno sa ostalim prijateljicama i prijateljima iz škole i predstavnicama škole, nacrtali su interesantne grafite sa plavo crvenim srcima.

Do sada su grafiti iscrtani u sledećim školama: Medicinska škola „7. april” u Novom Sadu, gimnaziji „Dušan Vasiljev” u Kikindi, SSŠ „Miloš Crnjanski” u Kikindi, Ekonomsko – trgovinska škola u Kruševcu, a ovih dana slične akcije će biti održane u još 10 škola širom Srbije.

“Kao nastavak radionica, učenici/ce se podstiču da nastave akcije kojima skreću pažnju svojih vršnjaka/kinja na problem nasilja u partnerskim vezama. Ovo su prve škole u kojima će biti iscrtan grafiti, a nadamo se da će i broj škola koje se priključuju projektu u narednom periodu rasti”, izjavila je Marina Ileš iz AŽC-a.

Kako je izgledalo iscrtavanje grafita pogledajte u galeriji.


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…