Mogu da neću – Prolećni susret devojaka!

  • Zaista po prvi put u životu osećam neku moć, osećam se prosto sigurno u sopstvenoj koži jer potpuno drugačije doživljavam svoje telo. Kao da sam dobila krila! I hvala vam na tome. Neizmerno. Ovo zaista jeste PRIVILEGIJA.

Ovo su reči jedne od učesnica prvog Mogu da neću – Prolećnog susreta devojaka koji se održao od 10. do 12. maja na Fruškoj gori u organizaciji Autonomnog ženskog centra uz podršku AVON akcije Reci NE nasilju nad ženama. Prolećnom susretu je prisustvovalo više od 50 devojaka uzrasta 15-19 godina iz 15 gradova u Srbiji, zajedno sa volonterkama iz 15 ženskih organizacija.

Učesnice su tokom trodnevnog događaja imale prilike da čuju izlaganja i prisustvuju radionicama na teme koje su važne za podizanje samopoštovanja i razvijanje ženske solidarnosti. Razgovarale smo o feministkinjama koje su kroz istoriju krčile put novim generacijama, naučnicama čiji doprinos je ostao nevidljiv, ženskim telima i menstruaciji, problemu digitalnog nasilja i seksualnog uznemiravanja i važnosti postavljanja granica. Kroz radionicu Živa biblioteka učesnice su imale priliku, neke od njih po prvi put, da razgovaraju sa ženama koje pripadaju marginalizovanim grupama, a kroz radionice Superheroine: svi naši talenti smo zajedno plesale, crtale stripove, uređivale Vikipediju i iscrtavale stensile.

Poslednji dan smo imale priliku da čujemo podršku predstavnice AVON kompanije Sonje Knežević, kao i govor koji je održala glumica Isidora Simijonović u kome je pričala o sopstvenom iskustvu izgradnje samopoštovanja i važnosti ženske međusobne saradnje i podrške. Pridružujemo se Isidorinom podsetniku da svaka od devojaka zaslužuje samo najbolje i da ne pristaju ni na šta manje od toga!

Prolećni susret je završen porukama važnosti brige o sebi i solidarnosti sa drugim ženama, a svaka od učesnica i volonterki je sebi dala feminističko obećanje na kome će raditi u narednom periodu. Ovim putem ih podsećamo da u tome istraju 🙂

Zahvalne smo na prilici da provedemo sjajan vikend sa fenomenalnim mladim ženama, učesnicama i volonterkama, i nadamo se narednoj prilici da se okupimo, družimo i radimo na sebi.

I ne zaboravite: Mogu da neću!

 

 


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…