Pričale smo sa đacima Zemunske gimnazije o nasilju u partnerskim odnosima

Pričale smo sa đacima Zemunske gimnazije o nasilju u partnerskim odnosima

Vrste nasilje u partnerskim odnosima su razne, a nama je veoma važno da mladi ljudi osveste da nasilje nije samo fizičko, već i psihičko maltertiranje, ograničavanje, kao i seksualno uznemiravanje. O ovoj temi razgovarale smo sa učenicima i učenicama iz Zemunske gimnazije, kako bismo kroz  zajedničku diskusiju došli do njihovog odgovora šta je to nasilje u parnetrskim odnosima.

 

O vezama i ljubavnim odnosima mladi često nemaju sa kim da razgovaraju u školi, institucije se ovim pitanjem ne bave. Oni nemaju sa kim da podele svoje probleme, uvide svoje greške, nauče šta je seksualno uznemiravanje i ne opravdavaju ga kao deo šale ili dečačkim odrastanjem.

 

U Zemunsku gimnaziju smo došle na poziv Nemanje Vukosavljevića, koordinatora tima za bezbednost Učeničkog parlamenta. On često organizuje predavanja, jer smatra da je njegova dužnost da se bavi društveno odgovornim temama.

 

“U potrazi za odgovarajućim predavačima na temu nasilja nad ženama naišao sam na organizaciju Autonomni ženski centar. Veliki odziv publike ukazao je na zainteresovanost za takvu društveno odgovornu temu i cilj predavanja jeste podizanja svesti i sklanjanje atributa ‘tabu’ kada je reč o nasilju”, kaže Nemanja.

 

Zahvaljujemo se Nemanji na pozivu i učenicima i učenicama na velikom interesovanju za ovako važnu temu, jer moramo zajedno da radimo na eliminisanju svake vrste nasilja u partnerskim odnosima.


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…