Pričali smo o kampanji Mogu da neću na Teen Talk 2017

Pričali smo o kampanji Mogu da neću na Teen Talk 2017

U okviru konferencije Teen talk 2017 sa preko 300 srednjoškolaca i srednjoškolki pričali smo o nasilju u vezi, partnerskim odnosima, ljubavi i seksu. O tome kakve se sve aktivnosti realizuju u okviru projekta Mogu da neću, kako izgledaju akcije crtanja grafita i radionice govorile su Sanja Pavlović iz AŽC-a, Ivana Zelić, vršnjačka edukatorka Autonomnog ženskog centra, Danica Bajčić, srednjoškolka koja je učestvovala na radionicama.

Naš case study je počeo tako što su mlada glumica Lana Karaklajić i glumac Aleksandar Meda Jovanović izveli skeč u kome su prikazali nasilne obrasce ponašanja koji se dešavaju svakodnevno, a koje ponekad ne možemo da prepoznamo. Kroz dvominutni skeč smo prikazali smo čak osam oblika nasilnog ponašanja kao što su – omalovažavanje, vređanje, ljubomoru, kontrolu, manipulaciju, pa čak i pokušaj izolacije, nepoštovanje i iskorišćavanje. Nakon skeča analizirali smo kako je moguće odbraniti se od ovakvog ponašanja, kako možemo reagovati, a kako se zaštititi.

Danica Bajčić, učenica iz gimnazije iz Smederevske Palanke, koja je pohađala Mogu da neću radionicu ispričala je kako su se učenice te gimnazije nakon radionica udružile i rešile problem koji ih je dugo mučio. „U dogovoru sa direktorom škole nabavile smo ključeve za žensku svlačionicu – kako dečaci ne bi mogli da nam upadaju, fotografišu nas i snimaju“.

Ivana Zelić, edukatorka, govorila je o svojim iskustvima na radionicama i o predrasudama sa kojima se svi suočavamo. Takođe predstavila je srednjoškolcima rezultate istraživanja “Jedan šamar nije nasilje?”.
Sanja Pavlović je u drugom delu sa srednjoškolcima i srednjoškolkama prošla kroz najrasprostranjenije mitove i predrasude sa kojima se suočavamo kada su različiti oblici nasilja u pitanju. Ovaj deo razgovora izazvao je živu diskusiju te smo uživo mogli da vidimo kakvi to problemi srednjoškolce muče i kako reaguju na nasilne obrasce.

Nakon ovog izlaganja svi zainteresovani srednjoškolci i srednjoškolke su mogli da se fotografišu sa Mogu da neću srcima, pokupe stikere i informišu se o projektu.

Pogledajte celokupni case study:


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…