Šta za tebe znači 8. mart?

Šta za tebe znači 8. mart?

Ako je neka žena iz tvog života posedovala nekretninu, potpisala ugovor, imala abortus, išla u vojsku, tetovirala se, odabrala da ima (ili nema) decu, sama je svoja šefica, izabrala je za koga će da se uda ili se razvela, ovo su samo neke od žena koje su joj to omogućile.
Nešto duže od jednog veka dan žena obeležava dostignuća žena u svim poljima. Pored toga, služi kao važan podsetnik na borbu za rodnu ravnopravnost, u privatnom i javnom životu.

 

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija socijalistkinja 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, liderke ženskog radničkog pokreta da se uvede dan sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš koji je činilo više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

 

Mnogo pre toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu,protesti 8. marta postali su tradicija.

 

 

 

Danas se podsećamo neverovatnih žena koje su doprinele tome da imamo prava i mogućnosti koja su ranije izgledala nedostižno, ali i da se ohrabrimo za dalju borbu jer istinska jednakost još uvek čeka da bude ostvarena!


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…