I u Šabačkoj gimnaziji #MoguDaNecu grafiti

I u Šabačkoj gimnaziji #MoguDaNecu grafiti

Broj škola koje se priključuju kampanji “Mogu da neću” se povećava, nedavno nam se priključila i Šabačka gimnazija! 

 

I u ovoj školi smo organizovali radionicu i sa srednjoškolcima i srednjoškolkama razgovarali o nasilju u vezama, pokušavajući zajedno da uvidimo da li svi prepoznaju ovu pojavu kao i na koji način reaguju. Radionice su prilika za otvoren razgovor na kom se uvek uverimo koliko je ovim mladim ljudima važno da neko sa njima otvoreno razgovara o problemima u emotivnim odnosima. Tako smo opet prolazili kroz obrasce nasilnog odnosa, prepoznavali da su ljubomora i posesivnost takođe jedan od oblika nasilja, učili zajedno šta je to rodno zasnovano nasilje. Pored toga, radionice su prilika da mladi ljudi nauče i koji im mehanizmi zaštite stoje na raspolaganju i kako mogu da ih iskoriste.

Naravno, svaka radionica učesnicima i učesnicama pruža priliku da govore o svojim ličnim iskustvima, ukoliko to žele, ali i da dobije savet i podršku.

 

Iako se na radionicama vrlo često “igramo”, jedan od najzabavnijih trenutaka je, svakako, zajedničko iscrtavanje stensila “Mogu da neću” (MDN). Mladići i devojke su zajedno oslikali deo zida u školi i, na taj način, i svoju gimnaziju uvrstili u red onih obrazovnih ustanova koje su, slikom, rečju i delom, jasno poručili da je nasilje apsolutno neprihvatljiva pojava.

 

 

Pozivamo i druge škole da nam se jave i iscrtaju MDN stensile i grafite u svom dvorištu ili u unutrašnjosti zgrade.

 

 

Pratite @Mogudanecu Facebook i Instagram stranice ili pišite na dobre_prakse@azc.org.rs 

 

 


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…