Upoznajte Milicu Lepoticu – inspirisana kampanjom pokrenula svoj vlog

Upoznajte Milicu Lepoticu  –  inspirisana kampanjom pokrenula svoj vlog

Novi jutjub kanal Milica Lepotica je vlog hrabre devojke koja je odlučila da kroz lične primere i primere svojih drugarica prikaže različite tipove online nasilnika. Nekoliko puta mesečno možete pogledati njene vlogove gde objašnjava ko su, između ostalog, sajber siledžija, progonitelj, haker i dokser.

 

 

Zašto si odlučila da snimiš svoj prvi vlog? Šta te je podstaklo na to?

 

Inspirisala sam se upravo Mogu da neću kampanjom i saznanjem da se retko mladi bave ovom temom. Poželela sam da i ja doprinesem na svoj način.

 

Zbog čega misliš da je važno govoriti o nasilnicima na internetu?

 

Danas je internet svima nama dostupan, i svi imamo makar jedan, a obično i više profila na različitim društvenim mrežama (nebitno da li je Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube…) i na svakoj od jnih možemo postati žrtva uznemiravanja.  Mislim da je važno što više pričati o nasilju preko interneta jer ono kod nas nije prepoznato i svi se sprdaju kad god se uopšte i pomene.

 

 

Kako dolaziš do ideja?

 

Ideje su bukvalno svuda oko mene, dovoljno je da bacim pogled na bilo koji YT video ili FB stranicu da bih videla kako se momci generalno ponašaju prema devojkama i kakve im gadosti pišu. Naravno, neki primeri su iz mog života, neke situacije su mi prenele drugarice.

 

Da li nakon otvaranja vloga imaš još više dodira sa nasilnicima na internetu? Kako se boriš sa negativnim komentarima?

 

Definitivno – ostavila sam mogućnost ostavljanja komentara ispod videa. Pored dosta pozitivnih komentara, ima i mnogo negativnih. Neki su jednostavno neoriginalni i većina se odnosi na moj fizički izgled, ali neki su stvarno degutantni, čak i zastrašujući.

Ako imam vremena, trolujem ih ili prosto ignorišem, pa onda, ako preteraju (jer su u čoporu), sednem i obrišem sve.

Nije da me pogađa to što pišu, ali nisam snimala vlog da ga zatrpavaju mržnjom. Niko to ne želi da čita.

 

Kome je namenjen tvoj vlog i zbog čega je to tebi značajno?

 

Pre svega je namenjen devojkama, jer imam utisak da nije široko poznato ko su nasilnici na internetu, ili šta nije prihvatljivo ponašanje, tj. kada je u pitanju smarač, a kada je nasilnik.

Ako to o čemu govorim dobre bar do jedne i ako se ona osnaži da na glupu poruku odgovori u fazonu “Ma aj pali” – ja sam uspela. Isto mi je značajno da devojke shvate da nisu one krive ako trpe bilo kakav vid nasilja, bilo na netu ili u životu. Znam da je meni dugo trebalo da to naučim.

 

Da li imaš dalje planove za svoj vlog?

 

Nisam još sigurna, ali imam par ideja koje su vezane za vidove uznemiranja na netu, a i u stvarnom životu. Inspiracija je, nažalost, svuda.

 

Youtube kanal Milice Lepotice <— čekiraj i zaprati! 🙂


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…