Zaštićena: Trećina studentkinja i studenata doživela seksualno uznemiravanje na fakultetu

Zaštićena: Trećina studentkinja i studenata doživela seksualno uznemiravanje na fakultetu

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme. Ovo je pokazalo istraživanje Mladi i iskustva seksualnog nasilja Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pokrenuo kampanju “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od sekusalnog uznemiravanja” u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitiu od seksualnog uznemiravanja.

 

Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80% njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno, student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

 

Zbog svega, na našem sajtu, pokrenule smo online platformu  za slanje mejlova, te su univerziteti u Srbiji samo u proteklih par nedelja primili više od 650 mejlova studenata i studentkinja sa zahtevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

 

Podsećamo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitiu u situacijama seksualnog uznemiravanja , kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost uznemiravanja, kao i da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

 

Na ovo, takođe, ukazuje i naše istraživanje, ali i konkretni slučajevi sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput aktuelnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

 

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC i tima Mogu da neću, juče su ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje smo postavile trake sa natpisom “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja”.

 

Pridružujemo se zahtevima studentkinja i studenata i pozivamo sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu součiti se sa problemom seksualnog uznemiravanja.

 

Foto: Milena Arsenić


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…