ZAŠTIĆENA: „Mogu da neću“ te uči – šta je seksualno uznemiravanje

ZAŠTIĆENA: „Mogu da neću“ te uči – šta je seksualno uznemiravanje

Pod sloganom Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja – tim „Mogu da neću“ pokreće još jednu važnu temu: otvoreno sa vama pričamo o seksualnom uznemiravanju u našem okruženju. Želimo da što više devojaka i žena nauči da prepozna oblike seksualnog uznemiravanja, da ono postane neprihvatljivo i nepoželjno u društvu, a kada je prijavljeno, da bude i adekvatno kažnjeno.

Posebnu pažnju posvetićemo problemu seksualnog uznemiravanja na fakultetima, o čemu smo već razgovarale sa studentkinjama na radionicama koje smo održale na nekoliko fakulteta u Srbiji.

Na stranici www.mogudanecu.rs/zasticena možeš da pogledaš koji sve oblici seksualnog uznemiravanja postoje. Kada proučiš ovu listu shvatićeš da se mnoge od tih radnji doživljavaju kao „normalne“ i „uobičajene“. Evo samo nekih od njih:

 

– Zviždanje, dobacivanje, obraćanje rečima „lutko“, „zlato“… – Komentarisanje izgleda, tela, garderobe i aludiranje na seks – Postavljanje intimnih pitanja o seksualnom iskustvu ili željama – Uporno pozivanje na sastanak, iako si jasno rekla da ne želiš – Neželjeni telefonski pozivi ili obraćanje putem društvenih mreža – Priljubljivanje uz tebe, stajanje vrlo blizu tvog tela

 

Treba da razumemo da devojke i žene na različite načine reaguju na ovakve situacije. Neke devojke su nam pričale da u tim situacijama pokušavaju da skrenu pažnju na to što nasilnik čini, da viču, zatraže pomoć prolaznika, putnika u autobusu. Neke druge više preplavi osećaj straha, i ne budu u stanju da reaguju. Bez obzira na to koji je vid reakcije, ili možda nisi bila u mogućnosti da uopšte reaguješ, ukoliko neka od ovih radnji čini da se osećaš nelagodno ili uplašeno, to jeste seksualno uznemiravanje.

 

Nadamo se da ni ti ni tvoje drugarice niste doživele ovakva iskustva. Ukoliko jeste, preporučujemo ti da o tome porazgovaraš sa osobama od poverenja. Takođe, u ovim situacijama možeš pozvati neku od organizacija koje pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja radi podrške. Važno je da znaš da je seksualno uznemiravanje u Srbiji od prošle godine krivično delo i da se kažnjava novčano ili kaznom zatvora do šest meseci.

 

najvažnije je da znaš da ti to nisi izazvala i da odgovornost za to što se dešava nikada nije na tebi, već na onome ko se tako ponaša!

 

U narednom periodu ćeš na našem sajtu, kao i na Facebooku i Instagramu, moći da pronađeš mnogo informacija na ovu temu, pokrenućemo akcije i napraviti zanimljiv materijal.

 

Do tada, pogledaj ponovo listu i razmisli o tome koliko smo „naučene i naučeni“ da ovakvo ponašanje prihvatamo kao uobičajeno. Pričaćemo o tome u nedeljama koje dolaze!

 


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…