Šta smo sve naučile od Milice Lepotice?

Šta smo sve naučile od Milice Lepotice?

Sigurne smo da pratite vlog Milice Lepotice, naše prijateljice koja je, inspirisana kampanjom „Mogu da neću“, odlučila da iskoristi Youtube da što veći broj devojčica i devojaka poduči tome šta je nasilje, zašto je toliko rasprostranjeno i kako da se od njega odbrane. Kada se, početkom godine, oglasila na Youtubu, vrlo brzo je na sebe skrenula pažnju i publike i medija. VICE ju je čak nazvao Youtube ratnica protiv internet nasilnika, a klipove koje je redovno izbacivala pratio je sve veći broj ljudi.

 

 

 

 

Sa Milicom se družimo skoro pet meseci, pričala nam je o brojnim temama, otvoreno, direktno, bez uvijanja. Pretrpela je brojne uvrede, ali je našla snage da se drsko i bez zazora suprotstavi onima koji su je besramno ponižavali u komentarima. Oni anonimno, pod nick-om, ona otvoreno, u svom klipu. Setite se samo šta je sve čula o sebi. Kad se i vi susretnete sa ovakvim napadima, prisetite se lakoće kojom ih je naša ratnica sa Youtuba „oduvala“, pa probaje i vi ☺️ .

 

Za prvih pet meseci druženja, svašta smo naučile/i od Milice. Na svoj način nas je provela kroz sve tipove internet nasilinika i, koristeći primere iz života sa kojima se većina nas i susrela, pojašnjavala kako se koji od ovih nasilnika u stvarnosti ponaša. Verujemo da ste uspele da one koji vam se obraćaju na taj način prepoznate i da ste naučile kako da ih – otkačite, prijavite, zaustavite.

 

Posebno je važan bio njen klip o osvetničkoj pornografiji. To je ona situacija – on ima video snimak ili fotografiju na kojoj si u intimnoj situaciji s njim, ili snimak ili fotografija tvog tela, ti si tada kad je to snimljeno ili fotografisano želela to da uradiš, ili čak nisi uopšte znala da je fotka/video nastao, ali sada si suočena s tim da te neko ucenjuje i preti da će snimke ili fotke objaviti.  Znamo da to, nažalost, nije neuobičajena situacija, da mladići ucenjuju sadašnje ili bivše devojke na ovaj način. I ako nisi bila u toj situaciji, pogledaj Milicin video, poslužiće ti da razumeš razmišljanje ucenjivača i naučiš kako da se postaviš. Milica kaže, a mi je podržavamo – nemojte pristati na ucenu, nađite nekog u koga imate poverenja i ispričajte mu/joj sa čim ste suočene, moramo biti hrabre u takvim situacijama, to je jedini izlaz!

 

 

Čule ste od Milice i šta je seksualno uznemiravanje, termin koji sve češće čujete, a u čije puno značenje mnogi nisu sigurni. Narednih nedelja i meseci i mi ćemo mnogo više pričati sa vama o tome. Nedavno smo započeli seriju radionica po fakultetima na kojima razgovaramo sa studentkinjama o iskustvima seksualnog uznemiravanja. Planiramo mnogo dobrih akcija na ovu temu, prati nas da možeš i ti da se uključiš.

 

Foto: Igor Pavićević, Nedeljnik

 

 

Ako do sada niste gledali i slušali Milicu Lepoticu, preporučujemo vam da je poslušate. Izaberite neki od 12 klipova koje je do sada objavila, shodno temama koje vas zanimaju, sigurno je da ćete naučiti nešto novo o intimnim odnosima, o strahovima koje devojke preživljavaju, o poblemima na koje nailaze. Milica je uspela da ove ozbiljne i teške, često traumatične teme, ispriča tako da ih mnoge među vama razumeju na pravi način, da podignu samopouzdanje i veru u sebe. A to je najvažnije!

Gledamo se na kanalu Milice Lepotice 👍


Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Mogu da neću…